Schlossruine Kronoberg

Kronobergs slottsruin ligger vid Helgasjöns strand och var från början en biskopsborg. Många förknippar säkert Kronoberg med upprorsmannen Nils Dacke som tillbringade julen på Kronoberg år 1542. Dackes uppror slogs ner och slottet byggdes ut av Sveriges kung Gustav Vasa och hans söner som en viktig del i gränsförsvaret mot Danmark. Vid den här tiden var nämligen Blekinge, Halland och Skåne danska landskap. Under slutet av 1600-talet hade dessa landskap blivit svenska och slottets läge var inte lika strategiskt. Då började man istället att bryta sten på slottet till husbyggen inne i Växjö.

Ryttmästaregården café & restaurang ligger bredvid Kronobergs slottsruin, här har ni möjlighet att äta gott och njuta av vackra miljöer.
Klicka in på länken för att läsa mer om vad Ryttmästaregården har för gott att erbjuda.

Fynden från de arkeologiska utgrävningarna finns på Kulturarvscentrum Småland. Klicka här för att läsa mer.

Slottsruinen ligger ca 8 km norr om Växjö centrum. Se karta här.

Der Bischofssitz Kronoberg wurde im 14. Jahrhundert errichtet. Nach und nach wurde die Befestigung zu einer Burg aus aus Holz und Stein ausgebaut. Im Jahre 1542 wurde die Burg Kronoberg von Nils Dacke und seinen Aufständischen eingenommen.
Nach der Dackefehde 1543 hat der König Gustav Vasa die Burg eingenommen. Gustav Vasa liess die Burg zu einer starken Befestigung mit vielen Kanonen ausbauen. Ziel war vor allem, der königlichen Macht einen befestigten Punkt in Småland zu verschaffen um weitere Aufstände zu verhindern Allmählich wurde das Schloss jedoch zu einem Teil der schwedischen Streitkräfte und mehrfalls von den Dänen belagert. Mit dem Frieden von Roskilde 1658 verlor Kronoberg seine militärische Bedeutung und verfiel in der Folgezeit weiter. Bei der Ruine befindet sich Ryttmästargårdens Café und hier ist auch der Heimathafen von dem Dampfschiff Ångaren S/SThor.